
approved, 6/15/2006 

GASB STATEMENT 42 IMPLEMENTATION ISSUES 
 

Accounts Receivable Recognition 
 
 
Issue
 
To determine criteria for recognition of accounts receivables pertaining to Office of Risk 
Management claims and Federal disaster grant payments due to physical damage of 
assets. 
 
Background
 
During fiscal year 2006, the State suffered devastating losses from two major 
hurricanes.  As a result, State entities insured by the Office of Risk Management (ORM) 
will be eligible for payment on claims for repair/replacement of buildings and contents, 
and business interruption.  (Normally payment of claims would be subject to a $1,000 
deductible per loss, but this requirement has been waived for the hurricanes).  The 
maximum payout by ORM will be $500 million per occurrence.  Typically, the maximum 
payout of insurance is made before the State would be in a position to receive 
supplemental Federal disaster grant assistance for the repair, replacement, or 
restoration of disaster-damaged publicly owned facilities from the Federal Emergency 
Management Agency (FEMA).  However, the State has an agreement with FEMA that 
will allow for the immediate reimbursement prior to complete payout of insurance 
proceeds.  Of the $500 million in insurance proceeds, $25 million is self-insurance.  Per 
the agreement with FEMA, the remaining $475 million will be distributed at 85% ($403 
million) for buildings and contents, and 15% ($72 million) for business interruption.  A 
negative project worksheet (PW) for the approximately $403 million for buildings and 
contents will be completed and insurance proceeds will be remitted to FEMA sometime 
in the future.  The normal Federal share per FEMA is not less than 75% of the eligible 
costs for emergency measures and permanent restoration.  However, because of the 
severity of the damage from Hurricane Katrina, the Federal share is 90% in this case.   
 
ORM Claim Payments 
 
The State of Louisiana through ORM provides insurance coverage for damage to state-
owned property which includes damage to buildings and improvements, contents, 
inventories, mobile equipment, heating and air conditioning systems, boats, aircraft, and 
licensed and non-licensed vehicles.  This coverage includes, but is not limited to, 
payment for expenses to secure damaged property, temporary relocation costs, cleanup 
and debris removal, and repair/replacement for insured property.  Buildings and 
improvements are insured up to the replacement cost at the time of the loss.  Normally, 
all movable property (building contents) is insured up to the actual cash value at the 
time of the loss; however, in the case of Hurricane Katrina, the State has an agreement 
with FEMA that will allow all building contents to be insured up to the replacement 
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value.  Insurance coverage is not available for damage to infrastructure from natural 
disasters. 
 
Due to the magnitude of the damage from the hurricanes during fiscal year 2006, 
Facility Planning and Control will assess the needs of the State and make a 
determination of priorities for payment in accordance with life and public safety priorities 
set by the Division of Administration, Office of the Commissioner.  It is unlikely that all 
insurance recoveries from ORM will be disbursed to state entities prior to the end of 
2006.  Accordingly, a determination needs to be made as to whether an accounts 
receivable for these funds should be established at June 30, 2006.  GASB 42 
addresses recognition of insurance recoveries.  According to GASB 42, paragraph 21, 
insurance recoveries should be recognized only when realized or realizable.  If an 
insurer has admitted or acknowledged coverage, an insurance recovery would be 
realizable.  If the insurer has denied coverage, the insurance recovery generally would 
not be realizable. 
 
For some initial property damage claims, Facility Planning and Control will forward 
vendor invoices to the ORM claims department for payment on projects that they 
administer.  Property damage claims for permanent repairs generally less than 
$100,000 will be paid by Facility Planning and Control using insurance proceeds 
forwarded to FP&C by ORM.   Payment will not be made directly to the affected entities.  
Facility Planning and Control will prioritize projects, and this will affect the timing of 
when payments will be made.   
 
For business interruption claims, payments will be made by ORM directly to entities.  
ORM has engaged a consultant to determine the business interruption losses for state 
agencies.  Accordingly, when the consultant completes the assessment affects when 
payments will be made.  In some cases, business interruption coverage will be used to 
help get the entities back in business by providing coverage for physical damage that is 
not covered by FEMA or ORM.   
 
FEMA Grant Funds 
 
The FEMA Public Assistance Program provides supplemental Federal disaster grant 
assistance for the repair, replacement, or restoration of disaster-damaged, publicly 
owned facilities.  The Public Assistance Program is based on the Robert T. Stafford 
Disaster Relief and Emergency Assistance Act (Stafford Act).  This statute is 
implemented and interpreted by regulations published in Title 44 of the Code of Federal 
Regulations (44 CFR) Part 206.  These documents govern the eligibility criteria through 
which FEMA provides funds for public assistance.  The eligibility criteria include four 
components:  

a. Applicant – (or subgrantee) - a state government agency, a local government, a 
Private Nonprofit organization that owns or operates facilities open to the general 
public and performs services otherwise performed by a government agency, or a 
Federally recognized Indian tribe. 
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b. Facility – a building, system, or equipment that is built or manufactured, or an 
improved and maintained natural feature, that is owned by an eligible applicant. 

c. Work – to be eligible, must be required as a direct result of a declared event, 
must be within the designated disaster area, and must be the legal responsibility 
of an eligible applicant at the time of the disaster.  Eligible work includes 
Emergency Work and Permanent Work. 

d. Cost – to be eligible, must be reasonable and necessary to accomplish the 
eligible work, must comply with Federal, State, and local requirements for 
procurement, and does not include (or is reduced by) insurance proceeds, 
salvage values, and other credits. 

 
The applicant must follow the application process as described by FEMA.  A project 
worksheet (PW) will be developed by FEMA if a large project, ($55,500 or above) or 
may be developed by the applicant if a small project (under $55,500).  The PW will 
include the scope of eligible work for the project, the estimated or actual costs 
necessary to complete the work, and special considerations, such as insurance and 
hazard mitigation.  Once the PW is approved by FEMA, the funds will be made available 
in the State’s account (through the Governor’s Office of Homeland Security and 
Emergency Preparedness).  The State will then disburse the funds to the applicants. 
 
Normally, FEMA would reduce otherwise eligible costs by the actual or anticipated 
insurance recoveries the applicant receives, even if the applicant has not completed 
negotiations with the insurer.  However, this requirement has been waived, based on 
the agreement the State has with FEMA.  The State must notify FEMA of any 
entitlement to insurance settlement or recoveries for a facility and its contents. 
 
FEMA Supplemental Disaster Grant Assistance meets the requirements of a voluntary 
nonexchange transaction according to GASB 33, Accounting and Financial Reporting 
for Nonexchange Transactions.  A voluntary non-exchange transaction occurs when two 
parties enter into an agreement willingly in which a government gives (or receives) 
value without directly receiving (or giving) equal value in return, and results from 
legislative or contractual agreements.  Typically, eligibility requirements are imposed on 
the recipient, including one or more of the following: 

a. Characteristics of recipients – has the required characteristics specified by the 
provider, such as the applicant described above. 

b. Time requirements – the period of time when the resources are required to be 
used (for FEMA grants, is typically 6 months for emergency work, and 18 months 
for permanent work, but can be extended based on extenuating circumstances or 
unusual project requirements). 

c. Reimbursements – resources are offered on a reimbursement or expenditure-
driven basis and the recipient has incurred allowable costs under the program. 
(Small project {projects < $55,500} funding for FEMA is based on estimated 
costs, if actual costs are not yet available.  Large project funding is based on 
documented actual costs, and is normally paid on a reimbursement basis). 
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d. Contingencies – the provider’s offer of resources is contingent upon a specified 
action of the recipient and that action has occurred, such as a requirement to 
contribute its own resources for a specified purpose (the State’s share of eligible 
costs – this requirement is met by the State in using CDBG funds as matching 
funds).   

Per GASB 33, paragraph 19, “Eligibility requirements are conditions established by 
enabling legislation or the provider that are required to be met before a transaction 
(other than the provision of cash or other assets in advance) can occur.  That is, until 
those requirements are met, the provider does not have a liability, the recipient does not 
have a receivable, and the recognition of expenses or revenues for resources 
transmitted in advance should be deferred.”  Before the recipient has met all the 
eligibility requirements, the offer by the provider “has the characteristics of an executory 
contract, and no liability or receivable should be recognized” (GASB 33, paragraph 81).    
 
Recommendation 
 
ORM Business Interruption and Property Claims: 
 
Governmental, Proprietary, and Fiduciary Funds:   
 
According to GASB 42, footnote 8, insurance recoveries received from the General 
Fund (ORM) should be accounted for as interfund reimbursements to the extent of the 
impairment loss, if any, and be reported as transfers from General Fund in the fund 
financial statements for amounts in excess of the impairment loss.  Reimbursements 
are interfund activity – activity within and among the three fund categories 
(governmental, proprietary, and fiduciary).  Per GASB 34, paragraph 112(b.)(2), 
interfund reimbursements are repayments from the funds responsible for particular 
expenditures or expenses to the funds that initially paid for them; reimbursements 
should not be displayed in the financial statements.  Instead, interfund reimbursements 
are treated as an adjustment to expenses or expenditures; that is, an increase in 
expenditures or expenses in the reimbursing fund (General Fund - ORM) and a 
corresponding decrease in expenditures or expenses in the reimbursed fund (other 
governmental fund, proprietary fund, or fiduciary fund).   
 
We recommend that ORM physical damage claim payments be recognized as 
described above when the amount of the claim payment to be received by a 
governmental, proprietary, or fiduciary fund is known.  For governmental or proprietary 
funds, if a transfer is recognized in the 45-day close period, a corresponding due from 
would also be recognized.  For fiduciary funds, which do not recognize transfers, other 
income would be increased for any payment for physical damage claim payments from 
General Fund in excess of impairment loss.  
 
If received for other than property damage not covered by FEMA or ORM, we 
recommend that ORM business interruption claim payments be recognized as a 
transfer from General Fund or an extraordinary item, as appropriate, by governmental 
and proprietary funds, or as other income or an extraordinary item, as appropriate, by 
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fiduciary funds, when the amount of the claim payment to be received is known.  At this 
point, the recovery would be realizable, as ORM has admitted or acknowledged 
coverage.  If a transfer is recognized in the 45-day close period, a corresponding due 
from would also be recognized.  Impairment losses calculated for physical damage 
should not be a factor for business interruption claims, so no part would be considered a 
reimbursement.   
 
Discrete Component Units:   
 
We recommend that ORM business interruption claims be recognized as an 
accounts receivable by discrete component units using the accrual basis of accounting 
when the amount of the claim payment to be received is known.  At this point, the 
recovery would be realizable, as ORM has admitted or acknowledged coverage.   
 
For property claims, we recommend that an accounts receivable be recognized by 
discrete component units when the vendor invoice amounts are approved for payment 
by ORM/FP&C.  At this point, the recovery would be realizable, as ORM has admitted or 
acknowledged coverage.  These amounts will be paid to facility planning for projects 
that they administer.   
 
Federal Funds:   
 
Governmental Funds and State Agencies under the General Fund:   
 
Governmental funds using the modified accrual basis of accounting should recognize 
revenues when they become both measurable and available (NCGA Statement 1, 
Governmental Accounting and Financial Reporting Principles, paragraph 63).  GASB 
33, paragraph 30(d) requires that revenue for voluntary nonexchange transactions 
should be recognized under the modified accrual basis “in the period when all 
applicable eligibility requirements have been met and the resources are available”.  
However, receivables are not subject to the “available” criterion that revenues are 
subject to.  Receivables for governmental funds should be recognized as soon as all 
eligibility requirements have been met.  If the revenue is not available, the receivable 
should be offset by a liability for deferred revenue (Governmental Accounting, Auditing, 
and Financial Reporting, 2005, pg. 86).  Per GASB 33, paragraph 20 (c), the 
reimbursement eligibility requirement is met when a recipient has incurred allowable 
costs under the applicable program.  For governmental funds and State agencies under 
the General Fund, eligibility requirements will be considered to be met when allowable 
costs have been incurred, assuming all other eligibility requirements have been met.  At 
this point, a receivable should be recognized.   
 
If the entity has incurred allowable costs by June 30th for which all eligibility 
requirements have been met, a receivable should be established at June 30th.  If the 
entity receives revenue subsequent to June 30th, for costs incurred by June 30th, for 
which all eligibility requirements have been met, a receivable should be established at 
June 30th.  However, a revenue should only be recognized for entities using the 
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modified accrual basis of accounting when allowable costs have been incurred and the 
funds are available at the Governors’ Office of Homeland Security and Emergency 
Preparedness.   
 
If the entity determines that part of the receivable recognized may not actually be 
collected, then an allowance for doubtful accounts should be established for the amount 
of the receivable that is not expected to be collected.  This amount should be based on 
the individual entity’s experience with collecting receivables from a particular federal 
source, or on professional judgment if the entity has no prior experience in collecting 
receivables from a particular source.  Any amount established as an allowance should 
be supported by documentation demonstrating how the allowance was developed. 
 
Proprietary Funds, Fiduciary Funds, and Discrete Component Units:   
 
Proprietary and Fiduciary Funds and Discrete Component Units using the accrual basis 
of accounting should recognize revenues and receivables when all eligibility 
requirements have been met.  Per GASB 33, paragraph 20 (c), the reimbursement 
eligibility requirement is met when a recipient has incurred allowable costs under the 
applicable program.  Therefore, receivables should be recognized when allowable costs 
have been incurred, assuming all other eligibility requirements have been met.  If the 
entity has incurred allowable costs by June 30th for which all eligibility requirements 
have been met, a receivable should be established at June 30th.  If the entity receives 
revenue subsequent to June 30th, for costs incurred by June 30th, for which all eligibility 
requirements have been met, a receivable should be established at June 30th.  
 
If the entity determines that part of the receivable recognized may not actually be 
collected, then an allowance for doubtful accounts should be established for the amount 
of the receivable that is not expected to be collected.  This amount should be based on 
the individual entity’s experience with collecting receivables from a particular federal 
source, or on professional judgment if the entity has no prior experience in collecting 
receivables from a particular source.  Any amount established as an allowance should 
be supported by documentation demonstrating how the allowance was developed. 
 
 

6 


